Намери ни
To Top

Мъжка игра на Григор срещу 8-ия в света го изпрати на 1/2-финал

Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира в Бризбън (Авл) след мъжка игра срещу 8-ия в света Доминик Тийм (Ав). Най-добрият български тенисист наложи волята си в изключително оспорван мач, завършил с победа на първата ни ракета с 6:3, 4:6, 6:3.

Точно 2:04 часа продължи битката на нерви между двамата на „Пат Рафтър Арина“, в която силите бяха почти изравнени. За това говори и статистиката – 94 спечели точки от Григор срещу 82 за Тийм.


Българинът обаче бе непоколебим в решаващите разигравания и направи три пробива от седем възможности. На противоположния полюс бе неговият съперник, който на 14-и пъти стигна до геймбол, но в крайна сметка осъществи само един.

Така Григор Димитров взе реванш за загубата си от Тийм с 5:7, 2:6 на турнира в Акапулко през миналия сезон и записа първа победа срещу тенисист от Топ 10 за 2017 година. За място на финала той ще спори с победителя от мача между Милош Раонич (Канада) и Рафаел Надал.

Началото на днешния мач беше трудно за Григор, който имаше проблеми със сервиса си и на два пъти позволи на Тийм да стигне до точка за пробив. Българинът обаче се измъкна и след ретур в аут на Тийм и взе подаването си. Още в следващия гейм ролите се размениха и 25-годишният хасковлия на свой ред се добра до брейкбол. Гришо не успя да го реализира, но още в следващото разиграване стигна до нова възможност и този път шансът бе на негова страна. След пробива на Димитров последва негов бърз сервис гейм, спечелен на нула, с което той си осигури комфортна преднина от 3:0. Едва след това Тийм взе първия си гейм в мача. При преднина от 30:15 той направи двойна грешка, а впоследствие се стигна и до 40:40. Мощният сервис обаче спаси австриеца, който забоде ас с 224 км/час, а след грешка на българина при пасинг шот резултатът стана 3:1. Изключително тежък за Григор бе 7-ият гейм, в който той изоставаше с 15:40. Българинът отрази първата точка за пробив със смач от основната линия, а при втория решаващ се оказа началният му удар. Последва излизане на мрежата на Григор, което затрудни максимално опонента му, и нов ас за 5:2. В осмия гейм Доминик нямаше никакъв проблем с взимането на подаването си, а в деветия Димитров сам направи нещата трудни за себе си след двойни грешки за 30:30 и при първия му сетбол. Последва брейкбол, но 8-ият в световната ранглиста не се възползва, а в последвалото разиграване Григор отново стигна до сетбол. И той обаче не успя. При третата възможност да затвори тази част обаче Григор бе безпогрешен и с неспасяем минаващ удар поведе с 6:3.

Втората част започна с три гейма, в които сервиращите печелеха на нула. В четвъртия пред Тийм се откри поредна възможност за пробив, но Григор записа четири поредни точки и изравни за 2:2. В шестия гейм австриецът отново дръпна с 15:40, но безупречната игра на Димитров във важните моменти попари надеждите му за първи пробив в мача. Такъв обаче Доминик осъществи в 10-ия гейм. Слабо сервиране на българина и няколко непредизвикани грешки му позволиха да дръпне с 0:40. Григор намали до 30:40, но силите му стигнаха само за толкова и след реализиран трети сетбол съперникът му изравни резултата.

Ощр от категория Тенис