Намери ни
To Top

3-2-3-2 – Радикалният план на Луис Енрике

Новият треньор на Барселона Луис Енрике експериментира с нова тактическа схема, която има за цел да източи най-доброто от потенциала на звездите на каталунците във фаза нападение.

„Mundo Deportivo“ съобщава на първа страница днес как е преминала вчерашната тактическа тренировка на блаугранас.

От анализа в авторитетното издание става ясно по какъв начин ще изглежда Барса през новия сезон. Отправна точка за Енрике ще е 4-3-3.


Това е основната схема, използвана по времето на Пеп Гуардиола. Както е известно, всички детски и юношески формации в Ла Масия играят в тази постройка.

Наставникът е пожелал неговите възпитаници да разучат нова схема. Става въпрос за суперофанзивното 3-2-3-2. От „“Mundo Deportivo“ дават примерен състав на Барса, подреден по подобен начин. Тройка в отбрана е съставена от Пике, Матийо и Масчерано. Пред тях ще оперират Бускетс и Шави (или Ракитич). Неймар и Педро Родригес са поставени по двата фланга. Очевидно, че от това дуо ще се очаква да осигури широчина в атаките на блаугранас  и няма да бъде натоварвано със защитни отговорности. За Андрес Иниеста е предвидена ролята на атакуващ полузащитник, свързващ дефанзивните халфове и двете остриета. Разбира се, на върха на атаката ще действат Лионел Меси и Луис Суарес.

„Mundo Deportivo“ напомня, че по времето на Пеп Гуардиола се е случвало Барселона да играе в схема 3-4-3 и подобен експеримент е сработвал добре.

Едва ли 3-2-3-2 ще бъде използвана в най-големите мачове на тима. Причината е в уязвимостта, която отбора има по фланговете във фаза защита.

От друга страна, при негативен развой на който и да е двубой, Луис Енрике ще се надява да мачка съперниците именно с 3-2-3-2. Целта е ясна – противникът не трябва да изнася топката по-далеч от дъгата на наказателното си поле.

Едно е сигурно, Луис Енрике се надява да върне унищожителния стил на Барса, който газеше всичко наред по времето на Гуардиола. През сезон 2011/2012 воденият от Енрике тим на Рома радваше окото с прекрасна игра в нападение, но тимът страдаше от сериозни проблеми в защита. Предстои да разберем дали идеите на специалиста ще сработят по-добре в Барса.

 

Ощр от категория Анализ