Намери ни
To Top

Мечо напусна Левски

Футболист номер осем по изиграни мачове в историята Левски – Димитър Телкийски, напусна клуба, научи Sportal.bg. 39-годишният специалист последните години бе треньор на набор 2001 година в школата на „сините“, като от лятото водеше юношите-старша възраст на стадион „Георги Аспарухов“. След завършването на есенния полусезон в Елитната група до 19 години футболистите на Мечо са на шесто място с 24 точки, като имат осем победи и седем поражения. Тимът изостава с 14 точки от лидерите ЦСКА-София и Славия, и на 12 от третия Ботев (Пловдив).


Именно поражение с 3:4 от „канарчетата“ на „Георги Аспарухов“ от 15-и кръг се оказа последения мач за Телкийски начело на набор 1998 година.

Шефът на детско-юношеската школа на „Герена“ Даниел Боримиров взел решение на поста старши-треньор на Елитната до 19 години да се завърне Йордан Петков, а на Телкийски му било предложено от януари да води Елитната група до 17 години. Бившият национал на България обаче иска да се пробва в мъжкия футбол и отказал категорично, като обявил, че напуска.

„Да, истина е, че Телкийски напусна. Не сме се карали и не е имало скандал. Напротив. Това е негово решение, което уважихме. Върнах Йордан Петков начело на Елитната група до 19 години, като предложих на Мечо да поеме Елитната до 17 години, но той отказа“, сподели Даниел Боримиров пред Sportal.bg.

Интересното е, че Данчо Петков водеше този тим миналата година преди да поеме мъжкия състав на Хебър (Пазарджик) в Югозападната Трета лига. През май във Враца Левски на Петков загуби финала за Купата на България от Литекс с 0:1 след гол в 93-ата минута, което гарантира на „оранжевите“ участие в младежката Шампионската лига. През лятото обаче това право получиха „сините“, тъй като академията на „оранжевите“ не бе допусната от УЕФА да играе с името ЦСКА-София.

Отборът на Левски U19 отпадна още в първия предварителен кръг на младежката Шампионска лига след общ резултат 1:6 срещу турския Алтънорду. „Сините“ паднаха 0:5 в Турция, като от третата минута играха с човек по-малко, докато в срещата-реванш на „Герена“ три пъти гредите ги спряха от заслужен успех и двубоят завършил 1:1.

Телкийски има 310 мача за Левски, което го нарежда на осмо място във вечната ранглиста на клуба. Той е на второ място с 53 мача в евротурнирите със синята фланелка, като изостава само от настоящия наставник на 26-кратните шампион Елин Топузаков, който има 65. Бившият халф има 68 попадения за „сините“, като във витрината си има пет титли на България и пет купи на България с Левски, което го прави един от най-успешните играчи в историята на клуба.

Ощр от категория Футбол