Намери ни
To Top

Байерн хвърли първия голям бой на Лайпциг

Предизвиканият властелин на германския футбол Байерн (Мюнхен) разгроми дръзналия да оспори доминацията му РБ (Лайпциг) с 3:0 в най-очаквания мач на есента в Бундеслигата. Пред 75 000 зрители на „Алианц Арена“ Тиаго Алкантара (17′), Чаби Алонсо (25′) и Роберт Левандовски (45′-дузпа) решиха всичко още преди почивката, а за капак в 30-ата минута гостите останаха в намален състав след директен червен картон на Емил Форшберг. Отделно веднъж Лева изпусна сам срещу вратаря, а Дъглас Коща и Франк Рибери удариха по една греда.

Така за поредна година Байерн се окичва с титлата на зимен първенец и ще се наслаждава на предстоящите празници.


Независимо обаче изразителния успех, нищо не е решено, защото разликата между двата отбора на върха е само 3 точки. За РБ това е едва втора загуба от началото на шампионата, а третият в таблицата Херта (Берлин) е на 6 точки по-назад. Плюсът на тима от Източна Германия е, че не е ангажиран с участие в евротурнирите или Купата на страната.

Треньорът на мюнхенци Карло Анчелоти не подцени съперника и заложи на още един халф за сметка на офанзивен футболист, от което потърпевш се оказа Томас Мюлер, за когото не се намери място в стартовите 11. Ходът на наставника се оказа печеливш, защото точно двама от полузащитниците – испанците Тиаго и Алонсо, наклониха везните в полза на домакините.

РазенБалшпорт излезе с оптималния си състав в последно време и се държа сравнително добре, но само до първото попадение. В 17-ата минута Лаам подаде на Левандовски, който стреля в гредата, след което топката попадна на крака на Тиаго, който я насочи в мрежата за 1:0.

Секунди след това страничният стълб спаси „червените бикове“ след силен удар на Дъглас Коща.

Байерн (Мюнхен) – РБ (Лайпциг) 3:0+16

Нищо обаче не можеше да им помогне в 25-ата минута, когато Чаби вкара за 2:0 след атака, тръгнала от грешка на иначе фантастичния цяла есен Наби Кейта.

Последният шанс на Лайпциг да върне интригата дойде в 29-ата минута, когато капитанът Вили Орбан засече с глава центриране от корнер, но Мануел Нойер направи решаващо спасяване.

В последвалата атака Лаам се устреми напред, когато Форшберг го фаулира много грубо и заслужи изгонването си.

Байерн (Мюнхен) – РБ (Лайпциг) 3:0+16

Ако е имала някаква останала интрига, то тя окончателно беше убита в последната минута на тази част, когато Дъглас Коща спечели дузпа, която Левандовски реализира.

Второто полувреме нямаше нищо общо с първото, като и двата тима спряха да играят. В 52-ата минута Левандовски се оказа сам срещу вратаря Питър Гулачи, но този път унгарецът не допусна да бъде преодолян. След това положения имаше чак в края, когато Рибери на два пъти се размина с гола, веднъж уцелвайки гредата, а късмет нямаха още Хуан Бернат и Коща.

Байерн (Мюнхен) – РБ (Лайпциг) 3:0+16

Фактически сезонът в Бундеслигата не е преполовен, защото последният кръг от първата част беше преместен за след пет седмици. Точно Байерн ще даде началото на футболната пролет с гостуване на Фрайбург на 20 януари, а ден по-късно РБ ще приеме Айнтрахт (Франкфурт).

Ощр от категория Футбол