Sportove

Поветкин отново хванат с допинг, мачът със Стивърн пред отлагане

Александър Поветкин (Рус) отново е дал положителна допинг проба непосредствено преди мача с Бърмейн Стивърн (Кан). Дербито трябваше да се проведе тази вечер в Русия. Срещата беше за междинната титла на Световния боксов съвет, а победителят получаваше правото да се бие с шампиона Дионтей Уайлдър.

Новината беше потвърдена от президента на Световния боксов съвет Маурисио Сюлейман.


Тестовете на двамата боксьори са били проведени от Доброволната антидопингова агенция. Тя има договор със Световния боксов съвет, според който всички боксьори трябва да се подлагат на изненадващи тестове, а не да бъдат проверявани само след мач.

Откритото вещество е остарин. Със същия допинг беше хванат Лучиан Буте след равенството с Луаичн Буте за световната титла в суперсредна категория.

Остарин се използва за подпомагане на тренировъчния процес при спортистите и придобиване на по-добра издържливост и сила. Ефектът от него е подобен на този при анаболните стероиди. По тази причина допингът е в листата на забранените препарати още от 2008-а.

През май Поветкин трябваше да се боксира с Уайлдър, но даде положителна проба за мелдоний. Срещата беше отменена. Преди няколко седмици Стивърн също даде положителна проба. След кратко разследване беше установено, че веществото е попаднало в организма от енергийна напитка.


Опитайте приставката на Sportove за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.