Намери ни
To Top

Роналдо спечели „Златната топка“ за четвърти път

Кристиано Роналдо закономерно и очаквано стана носител на „Златната топка“ на седмичника Франс Футбол за 2016 г. Острието на Реал Мадрид изпревари в анкетата големия си конкурент Лео Меси и французина Антоан Гризман.

Съмнения за това, че португалецът ще прибере отличието за четвърти път, на практика липсваха и се очакваше единствено организаторите да обявят името му на церемонията днес в Париж.

Роналдо не успя да присъства на събитието заради ангажиментите си с отбора на Реал Мадрид, който тази седмица замина за Япония за участие в световния клубен шампионат.


Асът на „белия балет“, победител в анкетата за 2008, 2013 и 2014 г, се доближи максимално до рекордьора по спечелени „Златни топки“ Лионел Меси (5).

Тази година приключи договора за сътрудничество между ФИФА и френското издание Франс Футбол, който бе подписан през 2010 г. Оттогава ФИФА избираше носителя на приза с помощта на селекционерите на националните отбори, капитаните на тимовете и представители на пресата.

Роналдо спечели първия си приз за най-добър футболист през 2008, а Меси го наследи следващата година. Оттогава двамата доминират в световния футбол и не допускат друг играч да се намеси в спора за отличието. Системата за определяне на най-добрия футболист в света на Франс Футбол тази година претърпя значителни изменения и най-важното от тях е новата схема на гласуване. Победителят сега бе определен само от журналисти (173-ма), без участието на селекционерите и капитаните на националните отбори.

Ощр от категория Футбол