Намери ни
To Top

Терминаторът на Челси и адът на Браво

В крайно противоположни посоки се движат двама внесени от испанската Примера футболисти в английската Премиър Лийг. Докато Диего Коща намери отново най-доброто си лице и води Челси до върха в класирането, Клаудио Браво не спира да разочарова с изявите си на вратата и спомогна за спада на Манчестър Сити до 4-тото място, на цели 7 точки от лидера от Лондон.

БЕЗ ПРОШКА

Коща реши мача в неделя срещу Уест Бромич Албиън с гол в последния четвърт час, когато вече феновете на „Стамфорд Бридж” бяха започнали да се притесняват, че няма да се насладят на 9-ата поредна победа на „сините”. Попадението утвърди испанския национал с бразилско потекло като може би най-ключовия играч на Челси.


Бившият стрелец на Атлетико Мадрид е топреализаторът в ПЛ с 12 гола, с един повече от Алексис Санчес от Арсенал, а представянията му в последните кръгове го изведоха до наградата за Играч на месец ноември в първенството. В последните си четири срещи с екипа на водача в таблицата той е записал 5 гола на сметката си.

„Диего Коща играе фантастично и е във великолепен момент”, споделя това виждане и мениджърът на „сините” Антонио Конте. Италианецът също има заслуги за възхода на нападателя, който миналия сезон бе много „тих”, в унисон с целия отбор, рано-рано простил се с надеждите си да защити шампионската си титла и накрая завършил на 9-о място.

С вкарания гол в неделя Коща вече изравни постижението си за целия минал сезон, когато имаше 12 попадения в 25 двубоя. В дебютния си в английския футбол – 2014/15, се разписа 20 пъти в 26 срещи.

През този сезон вече няколко пъти Диего Коща имаше решаващ принос за печеленето на точки за Челси. Той вкара и единствения гол при победата над Мидълзбро, както и за 2:1 в 89-ата минута срещу Уест Хам в първия кръг и за 1:2 в 87-мата на гостуването срещу Уотфорд във 2-рия. Бе автор и на двете попадения във визитата в Суонзи в 4-тия кръг за равенството 2:2. Заедно с гола срещу УБА в неделя това прави общо 9 точки разлика, без които Челси щеше да е на 4-тото място в таблицата, само на точка пред 5-ия Тотнъм Хотспър.

НЯМА „БРАВО!” ЗА БРАВО

Междувременно Клаудио Браво също е под ярката светлина на прожекторите като Диего Коща, ала по напълно противоположни причини. Вратарят на Манчестър Сити се представя повече от разочароващо в първия си сезон в английския футбол, особено в последните си два мача – срещу Челси и Лестър Сити, в които допусна 7 от общо 16-те си гола за 12 изиграни мача в ПЛ.

Със средния си коефициент от 1,33 получени гола на мач чилиецът показва голям спад в сравнение с двата си етапа в Барселона. Тогава той бе смятан за един от крайъгълните камъни в отбора, спечелил две титли в Примера. В първия (2014/15) допусна само 19 попадения в 37 срещи, средно по 0,51 на мач, а във втория – 22 в 32, средно по 0,66 на мач, като запази и 16 „чисти мрежи” в това време. Показатели като настоящия си Браво имаше в трите си последни сезона в Реал Сосиедад: 1,38 в 2011/12, после 1,29 в 2012/13 и накрая 1,39 в 2013/14.

Стражът се присъедини към „гражданите” това лято по личното настояване на мениджъра Джосеп Гуардиола. Каталанският треньор се освободи от Джо Харт, преотстъпвайки английския национал на италианския Торино, за да привлече вратар, който да може да прави играта от най-задните линии. За 12 мача обаче Браво допусна 16 гола, докато в първите си 12 миналия сезон Харт получи едва 9 попадения.

Този сезон чилиецът запази само две „чисти мрежи” – срещу Борнемут и Уест Бромич, и получи голове в последните 5 кръга на първенството. Особено седемте допуснати попадения в последните два мача срещу Челси и Лестър прозвъниха алармата в клуба.

Английските медии припомнят, че Браво е получил пет гола от последните шест отправени в рамките на вратата му удари, и макар да признават уменията му в играта с крака, сочат, че „не е добър във вземането на бързи решения”, което доведе до двата му гафа срещу Джейми Варди в събота. Също така се поставя ударение и върху неумението му да се налага във въздушните двубои при центрирания.

Джосеп Ковес, „Спорт”

Ощр от категория Футбол