Намери ни
To Top

Боксова легенда: С тази игра Кобрата може да бие Кличко

Кубрат Пулев показа много сериозно израстване спрямо мача си с Владимир Кличко. Това коментира олимипийският шампион от Москва 1980 Петър Лесов след победата на Кобрата срещу нигериеца Самюел Питър в мача им за интерконтиненталната титла на WBA.

„Макар да боксираха само 3 рунда, той действително има прогрес при новия треньор Ули Вегнер. Построи стратегията си отлично, като заложи на най-доброто си оръжие.


А именно – левият прав, който държа Самюел Питър на разстояние и не му позволи да го атакува. Срещу него стратегията е една. Нигериецът можеше единствено да търси бой в близка дистанция, където да заложи на клинча и удари от него. Така Кубрат трябваше да се пази от подобен развой и съумя да го прави много точно.

Направи ми впечатление и мисълта, с която Пулев се би в този двубой. Питър опита 3-4 мощни атаки с цел да търси нокаут с един удар. Кубрат обаче изключително умело ги парира с движение с краката и избегна опасен контакт. Истината е, че Самюел не успя да разгърне нападенията си просто защото Кобрата ги спираше във всеки един момент с левия прав. Игра много умно и мислеше какво да направи на ринга.

Смятам, че с подобна игра и поведение, стриктно спазване на тактическия план и разгръщане постепенно през рундовете Кубрат може да спечели световната титла. Той определено сбърка срещу Владимир Кличко. Тогава опита да атакува от първия рунд и да търси зрелищен нокаут. За съжаление, не му се получи. Вижда се обаче, че вече нивото при Пулев е друго. Той си е взел поуки и знае, че няма нужда да гони атракцията и е важна самата победа, а не начинът, по който ще бъде постигната тя.

Кубрат Пулев – Самюел Питър – Мач за интерконтиненталната титла в тежка категория

Друг е въпросът сега той към коя титла е по-правилно да се насочи. За мен най-трудно ще му бъде при Антъни Джошуа, въпреки че именно там е официален претендент. Британецът е най-добрият боксьор в света в момента. Разполага с всички елементи от играта – бърз, силен, опитен, комбинативен и издръжлив. Той е №1 в света. Много ми се иска Кличко да бие Джошуа, за да може Кубрат да се срещне с украинеца. Ако подходи по начина, по който се бие в момента – с разум, то резултатът този път ще бъде различен и ще бъде победа за Кобрата.

Освен това ми хареса играта на Тервел. Съперникът му не е никаква класа, но въпросът е, че той показа онова, което правеше и като аматьор. Използва силните си страни и най-вече левия ъперкът. Вкара няколко такива в тялото на хърватина и той не издържа“, коментира Петър Лесов пред „Тема Спорт“.

Ощр от категория Бойни Спортове