Намери ни
To Top

Те отново са тук, за да разтърсят футбола!

Два футболни свята се сблъскват в съботния следобед на „Камп Ноу“. Барселона и Реал Мадрид се изправят не просто в спор за три точки, а в дуел за величие. Всяка схватка по кастилско-каталунската ос е битка за футболна история и кръстосване на идеологии. Модерният език на Ел Класико включва вече многогодишното спортно съперничество между Лионел Меси и Кристиано Роналдо.


Марката на тази отборна вражда обаче е надживяла много поколения, за да се възкачи в спортните висини.

Ел Класико в ретро снимки+9
Далеч, далеч назад във времето остава 1902 година. Тогава за първи път двата тима излизат на терена. Няма Примера дивисион, няма мултимедийно отразяване, но се ражда нещо голямо. Първият двубой между настоящите грандове е наблюдаван на живо от 2000 души, като мъжете плащат 0,50 песети, а жените влизат безплатно. Днес Ел Класико ще бъде предавано на живо в 184 страни и се очаква да достигне гледаемост от над 500 милиона зрители. За първи път 360-градусови камери ще следят изкъсо какво и как се случва на футболния терен във високотехнологично качество.

Ел Класико в ретро снимки+9
Мултимилионните селекции на двата тима, маркетинговите стратегии, включващи и ранния час на мача, обаче отстъпват място на 90-минутната битка, която винаги е непредвидима. Реал Мадрид скача в схватката след удивителна серия от 31 срещи без поражение. Момчетата на Зинедин Зидан са коронясани шампиони на Европа и убедителни лидери в Ла Лига. Възпитаниците на Луис Енрике пък ще стъпят на терена със самочувствието на първенци в Испания и доминатори в Класиката в последното десетилетие. Специалистите ги виждат като фаворити заради домакинския фактор, макар да направиха един от най-слабите си мачове преди по-малко от седмица.

Ел Класико в ретро снимки+9
Играта и на „синьо-червени“, и на „бели“ попада под обстрела на критики от всевъзможни страни. Напрежението по-скоро е в лагера на домакините, които са задължени да се върнат в играта за върха и всичко освен победа ще се приеме за провал.

Севиля – Барселона – 1:2+28
Лидерите в атака Меси и Кристиано отново ще бъдат най-следените на терена и всяка тяхна крачка може да се окаже решаваща в развръзката на мача. Лео е голова машина в Шампионската лига, а играта му в първенството също е на ниво. Луис Суарес бележи, но Неймар забрави как се вкарва. Кристиано Роналдо стартира много под своите стандарти, но в последните седмици загатна за потенциала си, нанизвайки гол след гол. Карим Бензема често е освиркван от свои.

Атлетико – Реал Мадрид – 0:3+25
Гарет Бейл ще е големият отсъстващ в съботния следобед. Зизу ще трябва да свиква без 100-милионния уелсец, който беше иззел лидерските функции в атака от началото на сезона. На негово място ще влезе Лукас Васкес, който използва всяка една минута, за да се докаже. На „Камп Ноу“ са щастливи от завръщането на капитана Андрес Иниеста. Магьосникът от Фуентеалбийя носи енергията на Барса в краката си. Матео Ковачич пък спечели овациите на мадридистите в последните двубои и изглежда по-подготвен от Каземиро за титулярната единайсеторка. В състава на Луис Енрике трудно може да има изненади, когато всички са здрави, но по-интересното е, че титулярният вратар Марк-Андре тер Стеген е изправен пред дебютната си Класика.

Леганес – Барселона – 1:5+19
Топката ще е търсеното оръжие от „лос кулес“, докато скоростта и високият пресинг ще са сред козовете на „лос меренгес“. Със сигурност ще е важна тактическата битка, със сигурност треньорите ще обвинят себе си при неуспех. Още по-сигурно обаче изглежда, че плеядата от звезди на терена ще предложи възхитителен спектакъл и всяко ирационално действие в атака може да направи разликата.

Реал Мадрид – Севиля+47
Настанете се удобно. Барса и Реал са на ход!

Една от големите букмейкърски къщи в световен мащаб bwin дава коефициент 1,87 за победа на Барселона. Успехът на Реал Мадрид е оценен на 4,00, докато за равенство залогът се умножава по 4,10.

Ел Класико в цифри

Общо официални мачове във всички турнири (статистика на AS): 232
Победи за Барселона: 91
Победи за Реал Мадрид: 93
Равенства: 48
Голова разлика Барса – Реал: 379:391

Общо мачове в Примера дивисион: 172
Победи за Барселона: 68
Победи за Реал Мадрид: 72
Равенства: 32
Голова разлика Барса – Реал: 273:280

Вечна ранглиста на голмайсторите в Ел Класико:
Лионел Меси: 21 гола
Алфредо ди Стефано: 18 гола
Кристиано Роналдо: 16 гола

Ощр от категория Футбол