Намери ни
To Top

Лео Меси и Кристиано Роналдо в Манчестър Юнайтед – вече е възможно, защото…

99% от хората, които прочетат заглавието, ще си кажат, това е фантастика. Не е възможно да се случи в реалността. И допреди две-три години сигурно щяха да са напълно прави.

През това лято обаче всичко се промени.


Не, това не е поредната трансферна спекулация на някой британски таблоид. Става въпрос за безспристрастен анализ на настоящото разпределение на силите в световния футбол. След това логично се стига до заключението, че на клуб като Манчестър Юнайтед ще е дори изгодно да плати, примерно, 500 милиона паунда, за да привлече Лионел Меси и Кристиано Роналдо.

Защо? Първото доказателство се казва Хамес Родригес. Реал Мадрид инвестира в трансфера на колумбиеца около 140 милиона евро (трансферна сума плюс заплатите на футболиста за следващите пет години). Само за 48 часа Кралския клуб регистрира печалба от 10 милиона евро от продадени фланелки на Хамес. Тук трябва да се направи уточнението, че фланелките с името на играча са само един детайл от изгодата, която Родригес ще донесе за белия балет.

Сега да погледнем към финансовото състояние на Манчестър Юнайтед. В последните месеци ръководството на червените дяволи направи сериозни удари. Клубът е номер 1 в света в някои доста интересни класация. През идващия сезон логото на „Шевролет“ ще блести на фланелките на Юнайтед. Спонсорският договор с „Дженеръл моторс“ е за 7 години и е на стойност 559 милиона долара. В касата на тима ще влизат 80 милиона долара на година. Само за сравнение – на второ място в класацията по спонсорски договори е Барселона. Катарските авиолинии плащат на каталунците по 38 милиона долара годишно.

Наскоро Юнайтед обяви, че от сезон 2015/2016 клубът ще бъде обличан от „Адидас“. Договорът с немския концерн е за 10 години и е на обща стойност от 750 милиона паунда. По 75 милиона паунда (94 милиона евро) на година за червените дяволи. Поглеждаме кой е на второ място – Реал Мадрид получава 39 милиона евро годишно, за да бъде обличан от същата компания.

Това са само два примера за финансовата мощ на червените дяволи, която става все по-голяма в последните 15 години.

С право изпълнителният директор на клуба Ед Уудуърт каза наскоро:

„Нямаме трансферен бюджет, защото няма граница, при която да кажем стига. Клубът е в прекрасно финансово състояние. За нас няма значение дали даден трансфер ще счупи световният рекорд. Важното е мениджърът ни да иска даден футболист“.

Когато започна работа на „Олд Трафорд“, Луис Ван Гаал сподели, че смята да разгледа добре настоящата селекция на тима и чак след това да прави сериозни трансфери.

Това означава, че червените дяволи, които вече платиха огромна сума за Люк Шоу и Андер Ерера, ще започнат с големите трансфери чак през август.

Юнайтед вече няма граници, не само поради финансовата сила на клуба, но и поради липсата на сър Алекс Фъргюсън. Шотландецът имаше изключително консервативен подход към трансферения пазар. Фърги печелеши куп трофеи, без да пръска грандиозни суми. Сега обаче ситуацията е различна. Ван Гаал няма да има нищо против да изгради отбор страшилище.

Защо червените дяволи могат да имат всеки играч?

Лионел Меси и Кристиано Роналдо са считани от 99% от хората за двамата най-добри играчи в света. Освобождаващата клауза в договора на аржентинеца е 250 милиона евро.

Нека си представим за момент, че Юнайтед дава тази сума и убеждава Меси, че „Олд Трафорд“ е перфектната дестинация за него. Реал продаде 345 хиляди фланелки на Хамес за 48 часа. Колко червени фланелки с името на Меси ще продадат червените дяволи за същото време?

Факт е, че Юнайтед, Реал Мадрид и Барселона са трите клуба, които имат най-големи фенски бази в целия свят.

Същият пример важи и за Кристиано. В неговата ситуация дори би ставало въпрос за емоционално завръщане в клуба, който го направи суперзвезда.

Разбира се, трансферите на Манчестър Юнайтед ще зависят от желанието на Луис Ван Гаал. Но едно е сигурно, през август червените дяволи ще пръснат доста пари за играчи и очакванията са новите попълнения да са доста вълнуващи за феновете на клуба.

Автор: Екипът на Sportove.net

Ощр от категория Анализ