Намери ни
To Top

Кобрата: Mечтая за световната титла. И ще се бия за нея

Събитието на годината? Не! Много повече от това. Предстоящият първи мач на Кубрат Пулев на професионалния ринг пред родна публика сигурно ще се нареди сред най-запомнящите се събития в спортната история на България. Едва ли някой не знае датата и мястото – 3 декември, „Арена Армеец”. От днес всичките най-скъпи билети – над 500 места във ВИП ложата, вече са разпродадени.


Над 50% от останалите 14 000, които бяха пуснати в петък само за онлайн продажба, също са намерили своите горди притежатели. През това време Кубрат следи събитията от Берлин, където става рано и си ляга рано, спазва режим като дисциплиниран войник, тренира като луд и ръцете го сърбят, за да сложи ръкавиците си и гонгът да удари.

– Седем години професионален бокс, 23 победи, 12 нокаута. Едно българско момче тръгва от нулата и става претендент за световната титла. Какво ти струва това?
– Като се замисля, от всичко възможно по много, ама наистина много. Адски много труд, усилия и лишения, които съм вложил през всичките тези години. Много продължителни и трудни преговори, но и натиск от моя страна, за да може в крайна сметка този мач в България най-после да се случи. Подобно събитие е отлична реклама за България и за мен е чест, че имам пръст в реализацията му. Категоричен съм, че такава гала, такова боксово зрелище досега не са провеждани у нас. Можете да сте сигурни, че крайният продукт, който ще видят хората в залата на 3 декември, е на световно ниво. Но моята цел е само една – да победя и да направя българите щастливи. Познавате ме, не мисля да спирам дотук. Дай Боже, всичко, което ми предстои, да се развие по план, да мине добре. Голямата ми мечта си остава един ден да стана шампион на планетата. Работя по въпроса битката за световната титла отново да се проведе в България.

– Ще има ли пояс, който да стои до ринга, докато се боксираш срещу Самуел Питър? Прокрадна се дори слух, че може да се отвори шанс за световна титла…
– Да. Вече официално мога да обявя, че срещата ми със Самуел Питър има конкретен залог и той, смея да твърдя, не е малък. Победителят ще спечели Интерконтиненталната титла в тежка категория за професионалисти (б. р. – това е пояс на Международната боксова федерация IBF). Това е много престижен пояс в нашите среди и се надявам той да стане мое притежание след красива, зрелищна игра и пред пълни трибуни в „Арена Армеец”. Нямам търпение този ден (3 декември) да дойде, да вляза в залата и като вдигна глава, да се огледам в морето от български знамена. Ще му дойде времето и на световната титла, но първо догодина да не забравяме, че ми предстои защита на европейската.

– Знаеш ли, че още в петък почти половината билети, които бяха пуснати в онлайн продажба, свършиха? Докато човек успее да ги резервира, плащането вече ставаше невъзможно, защото някой друг току-що се беше оказал по-бърз в трансакцията…
– Приемам го като признание. И да, като знак на подкрепа, на уважение и на народна обич. Това обаче е двупосочна улица, защото аз съм човек, който никога не е крил любовта си към родината, към българското и към всички хора, чиято подкрепа съм усещал и продължавам да усещам. Някои имат възможност да пътуват и да присъстват на живо на мои срещи в Германия, за други това е непосилно бреме от финансова гледна точка. И този мач в София е моят подарък към тях. Надявам се да им хареса.

– Не мога да не те попитам за Самуел Питър, за този прословут Нигерийски кошмар (б.р. – това е прякорът, с който е известен бившият световен шампион във версия WBC).
– Безспорно тежък съперник, със солиден опит зад гърба. Едно от големите имена в тежка категория през годините. По стил прилича на Дерек Чисора. Експлодира за секунди. Типичен боец, който върви само напред и не стои в защита. Опасен боксьор, който ще ме държи нащрек през цялото време. Наясно съм, че трябва да остана концентриран от първата до последната минута на ринга, ако искам да спечеля. Вярвам, че Господ ще бъде с мен и ще ме закриля, както винаги досега, и ще ми покаже верния път.

– Антъни Джошуа срещу Кубрат Пулев в директен сблъсък за световната титла – първо в Кардиф, после за домакин бе обявен Манчестър. Близо два месеца продължиха тези спекулации по медиите. Готов ли си да разкриеш колко истина имаше в тях?
– Не бяха спекулации. Всичко бе на косъм от реализация. Този бой бе на ръба да се случи и смятам, че може би ще се случи следващата година. Имахме малко разногласия, които в крайна сметка ни попречиха. Беше прекалено кратко времето за такъв мач, говоря за подготовката ми за него. Все пак говорим за залог световната титла. За подобна среща се изискват сериозни тренировки в продължителен период от време, а не просто ей така.

– Как виждаш интригата в тежка категория в последната година? Не е като да не е интересно и да няма изненади…
– Разбира се, че е интересно. И тепърва ще става още по-интересно, надявам се. Тайсън Фюри детронира Владимир Кличко и стана световен шампион. После обаче оваканти поясите, по-точно, отнеха му ги (б.р. – Фюри бе уличен в употребата на кокаин и даде положителна проба непосредствено преди защитата на поясите срещу Владимир Кличко). И сега вече Владимир (Кличко) е претендент за тях. Той иска да си върне изгубените от Фюри титли на всяка цена, но иска и другата световна титла, която пък е притежание на Антъни Джошуа в момента. Всичко в нашия спорт минава през тежки и сложни преговори, които понякога се проточват с месеци. Нали сте наясно отдавна, че не е въпросът в това какво иска Кубрат Пулев, а в това какво, кога и как е възможно да се осъществи.

– Големият въпрос към днешна дата, който вълнува българите, е ще има ли двама души на ринга в „Арена Армеец” с фамилия Пулев? Ще видим ли и Тервел при професионалистите, при това с дебют в твоята вечер?
– Това не мога да го потвърдя със сигурност. Водят се преговори. Не мога аз да кажа на сто процента дали ще се случи, трябва Тервел да ви отговори на този въпрос. Истината е, че има противник, подготвя се за среща с него и, естествено, тренира здраво за евентуален мач. Същото прави и съперникът му, но всичко е въпрос на време и на окончателни решения.

– Отборът на Зауерланд разполага с редица действащи световни шампиони в различните версии и категории. Колко от тях ще те придружат и в София на 3 декември?
– На този етап все още не мога да разкрия подробности. Мога да кажа, че галавечерта ще бъде открита от женски мач с много сериозно присъствие на състезателки на изключително високо ниво, от суперкласа. След тях на ринга ще се качат и момчета от Зауерланд – все шампиони със сериозен път зад себе си, а и пред себе си, говорим за имена с внушителна кариера в професионалния бокс.

Владислава Лазарова, bTV

Ощр от категория Бойни Спортове