Намери ни
To Top

Спортният министър Красен Кралев и Цветана Пиронкова закриха програмата „Тенисът – спорт за всички“

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова закриха официално програмата „Тенисът – спорт за всички“, съобщиха за Агенция „Фокус“ от Спортното министерство.

На закриването, което се състоя в обновената зала „София“, присъстваха още около 100 деца, обучени по програмата през тази година, генералният секретар на Българска федерация по тенис Катерина Генова и директорът на Национален тенис център Георги Дончев.

„Програмата „Тенисът – спорт за всички“ е една от програмите, с които нашият екип в Министерство на младежта и спорта се гордее най-много – каза министър Кралев. – Днес се навършват точно две години от встъпването на екипа ни в министерството и една от основните ни цели беше развитието на детско-юношеския спорт.


С „Тенисът – спорт за всички“ даваме възможност на много деца да се докоснат за първи път до магията на тениса“.

Министерството на младежта и спорта финансира изцяло програмата на БФ Тенис със 150 000 лв. годишно. Програмата се провежда от 2 години, като обхваща деца от 6 до 12 годишна възраст.
През 2015 г. по програмата са обучени 840 деца в 30 спортни клуба в цялата страна. През 2016 г. децата са увеличени на 1 000, като са преминали обучение в 35 спортни клуба в страната, а БФ Тенис е организирала 32 турнира с два повече от миналата 2015 г, съобщи министър Кралев.

Анализите на БФ Тенис показват, че около 30 % от децата, преминали през програмата остават да тренират в клубовете.

„През 2017 г. програмата отново е включена в проектобюджета на министерството. Тук е мястото да се обърна към частните компании: отворени сме за разговори за спонсорство на програмата, за да можем да увеличим още повече нейния обхват“, каза още спортният министър.

Той благодари на всички родители, които са завели децата си до кортовете и ги поощряват да спортуват. „Благодаря и на Цветана Пиронкова, че въпреки интензивния си календар, намира време да обърне внимание на програмата и да промотира тениса сред децата“, добави Красен Кралев.

Цветана Пиронкова, която е лице на програмата през настоящата година, благодари на министерството и на Българската федерация по тенис, включи се в демонстрации с децата и раздаде автографи на малките си почитатели. „Изключително удоволствие е да видя толкова много деца, които се радват на тениса. Аз, като човек, който цял живот е в тениса, наистина знам какво дава той“, каза Пиронкова.

Ощр от категория Спорт